Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek jest tłuszczem zalecanym przez każdego dietetyka i lekarza. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jest to produkt roślinny, w którym nie ma ani kropli cholesterolu. Pomimo, że jest tłuszczem w najczystszej postaci, jest smaczny, aromatyczny i zdrowy. Nie bez przyczyny, jest stałym punktem posiłków Greków i Włochów, którzy uważają ją za „eliksir długowieczności”.

Oliwa z oliwek to również źródło zdrowia. Wpływa na hamowanie rozwoju miażdżycy i podnoszą poziom dobrego cholesterolu. Zalecane jest spożywanie jednej łyżki stołowej oliwy pochodzącej z pierwszego tłoczenia. Szczególnie polecamy ją osobom ze zdiagnozowaną cukrzycą, ponieważ wyrównuje poziom cukru we krwi.

Jest doskonałym dodatkiem do wszelkich sałatek, gotowanych i duszonych warzyw, a jej rafinowaną odmianę można wykorzystać do zrobienia domowego majonezu.