Baba ganuş

Bakłażanowy dip

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars
Loading...
Ocena: 9,50

Baba ganuş

Bakłażanowy dip

Składniki:
1 bakłażan
1-2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki pasty tahini (jeśli lubimy)
sok z połówki cytryny
sól, pieprz, płatki suszonej papryki
szczypta pietruszki

 

 

 

Przygotowanie:
Nakłuć bakłażana gęsto, w wielu miejscach widelcem i grillować w piekarniku, aż zmięknie. Kiedy cała skórka będzie spalona a bakłażan „skapciały” oznacza to, że jest gotowy do wyjęcia z piekarnika. Opieczone bakłażany obrać ze skórki pod bieżącą zimną wodą. Przygotować patelnie z niewielką ilością oleju. Bakłażana posiekać nożem na papkę, dodać do niej czosnek, tahini sól i ewentualnie inne dodatki. Dokładnie wszystko wymieszać po czym wrzucić na patelnię. Smażyć przez ok. 6-8 minut. Podawać w dużym talerzu. Dla ozdoby można oprószyć całość płatkami papryki, pietruszką oraz pokropić odrobiną oliwy.
Danie świetnie komponuje się z daniami mięsnymi, ale też jako dip do chlebka pita.

Dodaj komentarz