Lokma

Tureckie pączki

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars
Loading...
Ocena: 9,00

Lokma

Tureckie pączki

Składniki:
250 g mąki
20 g drożdży
3/4 szklanki letniej wody
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej (do głębokiego smażenia)

syrop:
2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:
Drożdże, wodę i cukier wsypujemy do niewielkiej miseczki, mieszamy i pozwalamy drożdżom rosnąć przez 15-20 min. Mieszamy resztę składników na ciasto i odstawiamy na 20 – 30 minut. W garnuszku gotujemy syrop – wodę z cukrem pudrem. Dla smaku można dodać łyżkę soku z cytryny lub wodę różaną. Gotujemy ok 20 minut. Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej na głębokości ok 3 cm. Z ciasta formujemy maleńkie kuleczki wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złocisty kolor i wyławiamy łyżką. Kuleczki zaraz po usmażeniu polewamy syropem. Można posypać wiórkami kokosowymi lub startymi pistacjami.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *