Lokma

Tureckie pączki

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars
Loading...
Ocena: 9,00

Lokma

Tureckie pączki

Składniki:
250 g mąki
20 g drożdży
3/4 szklanki letniej wody
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli
olej (do głębokiego smażenia)

syrop:
2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:
Drożdże, wodę i cukier wsypujemy do niewielkiej miseczki, mieszamy i pozwalamy drożdżom rosnąć przez 15-20 min. Mieszamy resztę składników na ciasto i odstawiamy na 20 – 30 minut. W garnuszku gotujemy syrop – wodę z cukrem pudrem. Dla smaku można dodać łyżkę soku z cytryny lub wodę różaną. Gotujemy ok 20 minut. Na głębszej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej na głębokości ok 3 cm. Z ciasta formujemy maleńkie kuleczki wrzucamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złocisty kolor i wyławiamy łyżką. Kuleczki zaraz po usmażeniu polewamy syropem. Można posypać wiórkami kokosowymi lub startymi pistacjami.

 

 

Dodaj komentarz